Pinda’s groeien ook in Kessel
In maart van dit jaar zijn ze de uitdaging aangegaan, het telen van pinda’s in Limburg, in Kessel. Jules Bruynen vertelt er trots over want zo vanzelfsprekend is deze teelt natuurlijk niet. Het was een heel proces, proberen en bijsturen. Van de eerste kleine plantjes tot het moment dat er struiken stonden en elke stap was een verrassing.
Pinda’s hebben een vrij lange groeiperiode en er zijn 100 tot 130 vorstvrije dagen nodig om een plant te laten groeien. Dat kan natuurlijk door ze eerst op te kweken in een kas en dan naar buiten te verhuizen, pindastruiken hebben vooral warmte nodig en houden niet van natte voeten.
Nu, maanden later presenteert hij vol trots de eerste oogst, de Limburgse pinda die in Kessel bij de Bondj te koop is en het is wonderbaarlijk, zo vertelt hij, dat iets begint als een experiment en dan zie je het later ook echt in de winkel ligt.

Natuurlijk zijn er ook anderen bij betrokken geweest zoals Joordens en Bejo zaden, bakkerij Broekmans en Timo Lenders. Zij hielpen met opkweken en roosteren en de Bondj met de verkoop.
Een echte primeur, de Limburgse Pinda, rechtstreeks van een lokale teler.










